2012-11-16

Ska pensionärer över 75 år få gratis dator?

Ja, det tycker Ingeborg Nilsson, forskare och arbetsterapeut från Umeå Universitet. Hon vill att alla pensionärer över 75 år ska få en gratis dator enligt samma princip som skolbarn får låna datorer. Tanken är god, men jag vet inte om jag håller med henne.

Det finns ett digitalt utanförskap hos äldre som är mycket problematiskt. 70 procent av pensionärer över 75 år använder inte internet alls och det skapar problem när allt mer av kommunikationen i samhället kräver uppkoppling.

Men, jag tror inte att gratis datorer är lösningen på problemet. Jag tycker att man istället bör satsa på gammal hederlig folkbildning genom de organisationer som möter äldre varje dag, till exempel PRO.

PRO har redan idag en omfattande IT-utbildning för att bryta det digitala utanförskapet. Med stöd från samhället skulle vi kunna utöka vår IT-verksamhet och fler äldre skulle ha möjlighet att lära tillsammans. PROsIT som vår verksamhet kallas för är mycket uppskattad av medlemmarna.

7 kommentarer:

  1. För min del anser jag att båda delarna behövs.
    Utbildning och att man genom utbildningen får sig en dator.
    Det finns som sagt ett stort digitalt utanförskap idag. Jag skulle gissa att de flesta äldre som står utanför inte egentligen har ekonomisk möjlighet att köpa sig en dator.
    Om seniorerna fick en dator skulle det dessutom underlätta för oss i föreningar som inte äger datorer att hålla kurs på.

    SvaraRadera
  2. Det ena behöver inte utesluta det andra, vill staten glädja oss med en dator så är det väl bara att tacka och ta emot. Bra förslag!

    SvaraRadera
  3. Även jag har med stort intresse tagit del av Ingeborg Nilssons förslag och i motsatts till dig Curt, tycker jag att det är en utmärkt idé. Du nämner vad Nilsson pekar på; ett stort utanförskap för gamla människor därför att de saknar datorer. "Gammal hederlig folkbildning". passar kanske 10% av PRO:s medlemmar. Tror du att gamla människor över 75 år kommer att gå mer på möten? Vi i föreningarna gör allt vad vi kan för att få dem till dessa. De kommer inte! Nilssons förslag är utmärkt.
    Ett av problemen är att dessa människor ofta har usel ekonomi, och kommer att få det ännu sämre. Därför har de inte råd att skaffa dator. Nu har de möjlighet att få en gratis om Nilssons förslag vinner intresse och gehör.Vi i vår förening urbildar dem gratis.De får lära sig internet, E-post och World. Det räcker. Det skall inte vara för mycket, då tröttnar de. Sedan vaknar intresset när de beskådar den nya värld som öppnar sig för dem, och då lär de sig mer. Datorer är framtiden , dina gamla folkbildningar hör till en förgången tid. I varje fall för många gamla.
    I vanliga fall har du goda idéer Curt, men här är du ute och cyklar och har dessutom kört omkull.

    Hälsningar Olle Wik ordförande i Tanums PRO förening.

    SvaraRadera
  4. Jo jag tycker att pesnionärer över 75 ska få en egen dator efter genomgången kurs.
    Utbildning är ju viktig för att datorn ska komma till användning.
    Datorn är viktig eftersom det underlättar att hålla utbildningar för oss i föreningar som inte har egna datorer.

    SvaraRadera
  5. Jag är inte helt övertygad att detta är lösningen.
    Tanken att erhålla en dator efter gången kurs i datorkunskap...
    På vilken nivå är det tänkt att denna datorkunskap ska förmedlas?
    Det är så enorm spridning på förståelsen att ta åt sig kunskaperna vi utbildningar.
    Det måste finnas en tydligkommunikation med eleven för att denna skall kunna ta åt sig informationen.
    Datanörd sedan 1969

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer! Går man en datautbildning så krävs att man har en dator hemma. Måste vara A och O att träna mellan utbildningstillfällena. Dröjer kanske en månad innan man ev. blir godkänd och får sin dator. Vad kommer man ihåg då?

      Radera
  6. Ska pensionärer över 75 år ha traditionell underhållning?
    Det jag verkligen vänder mig emot i inlägget är tankegångarna om att pensionärer fyllda 75 år skall sysselsättas med traditionell folkbildning. Skall man lägga en åldersgräns kan den lika gärna läggas vid 60 år för många blivande pensionärer. Vi är många som är 80 år och äldre och vi har roligt med våra datorer på olika kunskapsnivåer, med t ex Facebook, YouTube, pensionätet, Skype och Microsofts program. Inte att förglömma alla bild- och filmhanterings applikationer. Se på film och läsa tidningar.
    Så prata inte om åldersgränser. Gränserna är högst individuella för ett kreativt förhållande till datorerna.

    SvaraRadera