2012-11-21

Låt er inte luras av fondbolagen

Jag upphör inte att förvånas. I senaste numret av tidskriften Pensioner & förmåner (13.12) hävdar två företrädare för fondbranschen att premiepensionssystemet är en succé.

Javisst är det en succé. För fondbolagen. Men det är definitivt inte en succé för oss pensionärer.  Premiepensionssystemet har under sin hittillsvarande livstid varit en dyr och dålig pensionsform. Alldeles för många fonder har gjort systemet oöverskådligt och avkastningen har i alltför för många fall varit rent usel eller till och med negativ.

Pensionspengarna ska gå till pensionärerna, inte försvinna bort på grund av utebliven avkastning och höga avgifter till förvaltarna.

Så låt er inte luras av fondbolagen som nu kommer att försvara PPM med näbbar och klor. För sin egen skull. Vi PRO-are anser att premiepensionssystemet ska avvecklas. Avgifterna ska istället tillföras inkomstpensionssystemet.

2 kommentarer:

  1. Här har du rätt Curt, och får mitt fulla stöd.Premiepensionerna skall in i inkomstpensionssystemet.
    Beträffande de försämrade pensionerna får vi troligen var nöjda om vi hänger med KPI. Räddningen för nuvarande pensionssystem är kraftigt minskad arbetslöshet, samt att unga kommer ut i arbetslivet tidigare än nu. I båda fallen tillförs pengar och inkomsterna ökar. Emellertid ökar även utgifterna i pensionssystemet, vilket beror på att vi seniorer lever längre. Vi får väl hoppas att ingen vill ändra på det.
    Att slopa bromsen, vilket enligt uppgift var ett krav från kongressen är omöjligt, utgifter får inte överstiga inkomster. Ingen ansvarsfull regering kan gå med på ett sådant förslag. Gärna en bättre ersättning om sådan finns.

    Olle Wik ordförande i Tanums PRO förening.

    SvaraRadera