2011-03-16

Vården för de mest sjuka måste förbättras

Deltog i en intressant konferens som Sveriges kommuner och landsting ordnade på tisdagen. Temat var ”Multisjuka äldre – hur fungerar vården och vad kostar den?”.

Det handlade mycket om kostnader men också en del om människor och hur vården och omsorgen kan organiseras för att det ska bli bättre.

Att det finns stora problem i vården för dem som har flera sammansatta sjukdomar är ingen nyhet. Ett av inslagen på konferensen handlade om Gävle, och ett förbättringsarbete som pågått där under flera år, dock ännu utan mätbara resultat.

Inom PRO har vi också arbetet med frågan länge, för att få upp den på dagordningen, och att det verkligen ska bli så som alla hävdar att de önskar, att den äldres behov ska vara i centrum.

Vi har tillsammans med ett antal yrkesgrupper tagit fram ett policydokument med åtgärder som vi tror kan minska risken för att människor faller mellan stolar.

Några av våra förslag är följande:

Kring varje person ska det finnas ett tvärprofessionellt team, med en huvudansvarig. En vård- och rehabiliteringsplan ska upprättas. Primärvården bör ha det samlade medicinska ansvaret, med en fast kontaktperson. Onödiga besök vid akutsjukvården ska undvikas. Teamen ska ha tillgång till geriatrisk kompetens, som ska kunna besluta om direktinläggning till geriatrisk klinik eller vårdavdelning.

Personella resurser måste finnas i tillräcklig omfattning, vilket också kräver en satsning på utbildning och kompetensutveckling av personal.

Det måste finnas en ekonomisk samverkan, resurserna måste samlas kring den enskilda. Därtill politisk samverkan, så att lösningarna fungerar långsiktigt.


Vi arbetar också för en bättre läkemedelsanvändning i projektet Koll på läkemedel. Länk till projektets webbplats. Mer om det i ett inlägg senare.

Du som vill se konferensen i efterhand finner den på länken här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar