2011-03-22

Pensionssystemet måste åtgärdas

Jag har tidigare kommenterat Maud Olofssons uttalande om att pensionärerna kommer väl ut. Jag vill gärna återkomma till temat pensionssystemet. För ett pensionssystem som innebär att pensionärerna halkar efter mer och mer för varje år som går är faktiskt inte hållbart.

Finansministern sitter i teve och berättar hur bra ekonomin går, samtidigt som många upplever att pensionen går motsatt väg.

En del trodde säkert att pensionsfrågorna skulle lösas automatiskt när de ”rika” 40-talisterna gick i pension. Men många som går i pension i år, som är födda 1946, har väldigt låga pensioner. Pensionärernas standard i förhållande till löntagarnas har faktiskt försämrats de senaste tio åren, trots fyrtiotalisterna. År 1999 hade pensionären i genomsnitt drygt tre fjärdedelar av löntagarens standard, 76 procent närmare bestämt. Tio år senare 2009 hade den procentsatsen sjunkit till 71 procent. Detta under de år när rekordgenerationen alltså kommit in i pensionsåldern och ersatt de allra äldsta, som till stor del föddes i början av 1900-talet.

Statistiska Centralbyråns statistik stannar dessutom år 2009. Vad som hänt efter det vet vi ju. Inkomstpensionen har minskat med över 7 procent på två år. Först 2014 beräknas pensionen vara tillbaka på 2009 års nivå. Under samma tid beräknas lönerna öka med ca 16-17 procent.

Alla med ögon kan nog se att det finns ett strukturfel i pensionssystemet som måste åtgärdas.

PRO har påtalat problemen för politikerna i de olika partierna och med Pensionsgruppens ledamöter ända sedan det stod klart att det skulle bli en sänkning 2010. Tyvärr har vi inte lyckats få dem att ta tag i problemet. Ännu.

Men några partier var i alla fall öppna för en diskussion i PROs enkät i PROpensionären före valet.
Länk till enkäten (pdf).

Sedan en tid tillbaka arbetar vi tillsammans med alla de fem pensionärsorganisationerna. Vi har gjort en gemensam översyn av pensionssystemet, tagit fram underlagen och material kring hur man tänkte när pensionsreformen genomfördes, och tittat på hur det blev i verkligheten. Ett grundproblem är just följsamheten gentemot löntagarna. Och att öka följsamheten var samtidigt ett viktigt skäl att genomföra reformen, en av de bärande idéerna när reformen arbetades fram.

Vi kommer att presentera konkreta förslag inkom kort. Jag återkommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar