2011-08-08

Kortvarig uppmuntran till pensionärer

I början av juli meddelades det att de inkomstgrundade pensionerna nästa år höjs med 3,5 procent. Det räcker inte för att täcka upp för sänkningen 2011 och 2010, men ändå är det förstås en utveckling åt rätt håll.

Men säg den glädje som varar. Häromdagen aviserade Pensionsmyndigheten att det kan bli nya sänkningar igen redan 2013. Länk till artikel i Dagens Nyheter.

Chefen för Dagens Nyheters ekonomiredaktion, Virve Hedenborg, menade i en krönika att sänkta pensioner är något som svenskarna måste lära sig att räkna med.

Undrar hur många andra grupper i samhället som skulle acceptera något sådant.

Politikerna visar hittills ett ytterst svalt intresse för att ta tag i frågan.

Regeringen Reinfeldt tycks dessutom envist bita sig fast vid att ytterligare öka skattegapet mellan lön och pensionsinkomst.

Men nu får det väl vara nog. Det är dags att föra en öppen och konstruktiv diskussion om vårt pensionssystem. När dagens system kom till var en av utgångspunkterna att skapa följsamhet med löneutvecklingen - inte att utelämna dagens och morgondagens pensionärer till en socialt både okänslig och ibland obegriplig marknad, som inte heller politikerna tycks kunna parera. Det är dags att ta frågan på allvar. Skattediskussionen får inte heller tystna. Det är dags för oss pensionärer att höja rösten igen. Pensionerna måste ha en i förhållande till löne- och prisutvecklingen rimlig följsamhet och skatterättvisa är fortfarande ett oavvisligt krav.

I april presenterade en gemensam arbetsgrupp från de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna en uppföljning och utvärdering av inkomstpensionssystemet. Bland annat ifrågasatte vi att AP-fondernas värdeförändring skulle kunna utlösa den så kallade bromsen.
Den frågan är ännu mer aktuell nu.

PRO m fl har bjudit in bland andra socialförsäkringsminister Ulf Kristersson socialdemokraternas pensionstalesman Tomas Eneroth till en offentlig diskussion den 28 oktober. Jag hoppas att vi då får bättre svar än vi fått hittills.

Det är dags att regeringen visar att man verkligen företräder gårdagens och dagens arbetare - inte bara i den politiska retoriken utan också i det praktiska resultatet av det politiska jobbet.

1 kommentar:

  1. Vad är det för dumheter att vi inte vetat att pensionen kunde sänkas? Det stod klart för alla att en pensionär inte kunde få det bättre. Skulle det gå dåligt för Sverige så skulle pensionen sänkas. Det var helt klart, från första stund

    SvaraRadera