2011-08-16

Bra att jobbskatteavdraget dras tillbaka

Hörde på nyheterna idag att regeringen drar tillbaka det femte jobbskatteavdraget. Det är bra. Jag tror att resurserna behövs i vården och omsorgen. Dessutom hade ett femte jobbskatteavdrag ökat klyftan mellan pensionärer och löntagare ytterligare.

Lite undrar jag ändå varför man kopplar ihop pensionärernas skattesänkning med jobbskatteavdraget. Tidigare har man ju inte tyckt att det har varit något problem att bara löntagarna har fått skattelättnad. Men det är tydligen en annan sak. Att ge skattelättnad bara till pensionärer är tydligen helt otänkbart - trots att pensionärerna betalar väsentligt högre inkomstsskatt än löntagare vid lika inkomst, och dessutom fått sänkt pension två år i rad.

Det är dags att regeringen faktiskt gör allvar av vallöftet att minska skatteskillnaden. Målet är att det måste vara lika.

Jag är just nu annars några dagar i Blekinge och gästar PRO-distriktet här. Många intressanta diskussioner om äldrelotsar, kartläggning av äldres hälsa och ohälsa och PRO-distriktets mångfacetterade verksamhet.

Dagens Nyheter, Aftonbladet och Svenska Dagbladet skriver om jobbskatteavdraget.

Länk till mer information om äldrelotsarna

Länk till mer information om SNAC - karläggningen av äldres hälsa och ohälsa.

1 kommentar:

  1. Åtgärden att dra tillbaka jobbskatteavdraget ter sig märklig, eftersom Anders Borg för inte alls så länge sen stod och sa att just jobbskatteavdraget är det absolut bästa sättet att skapa arbeten. Nu, när det skulle behövas som bäst, så drar man tillbaka det. Varför man ändå inte kan sänka skatten för oss pensionärer tycker också jag är besynnerligt. Men den goda viljan finns tydligen inte.

    SvaraRadera