2011-07-05

Mycket om åldrande men lite för de äldre

Statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen på måndagskvällen lämnade en del i övrigt att önska - trots att han nämnde PRO som en organisation med goda framtidsutsikter.

En stor del av talet handlade om att vi blir allt äldre och förutsättningarna för en åldrande befolkning. Det var förstås bra att han tagit till sig den positiva insikten att vi lever allt längre. Men väldigt lite handlade om de äldre och deras situation.

Vad han tänker göra åt bromsen i pensionssystemet fick vi inte veta något alls om. Jag nöjer mig inte med att det skulle vara svaret. Något upprepat besked om att skatteskillnaden mellan pensionärer och yrkesverksamma ska rättas till kom inte. Några besked om hur vi ska klara bemanningen på demensvården och samordningen av vården av de mest sjuka äldre fick vi inte veta. Inte mycket annat heller.

Nej, det var inte mycket konkret han hade att komma med. Vi i PRO behöver fortsätta pressa på regeringen för våra hjärtefrågor.

Den framtidskommission som regeringen presenterat kan vara ett bra initiativ, men varför begränsa den till regeringen? Långsiktighet kräver en bredare ansats. Varför inte övriga partier och viktiga organisationer?

Andra som skrev om talet och kommisssionen var Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet bland annat.

Idag ska jag delta i ett seminarium i Almedalen om teknik i äldreomsorgen. Bland annat visar en robot som använts i försök i några kommuner. Se en film om den.
Vi som inte haft den nya tekniken med oss sedan barnsben får nog en och annan fundering inför utvecklingen. För dem som är födda på 60-talet kanske det kommer att vara en självklarhet med robotar i omsorgen.

En risk som alltid finns är ändå att den mänskliga samvaron prioriteras bort när robotarna kommer in. Den äldreomsorgen vill inte jag ha. Personliga möten och värme från medmänniskor betyder mycket mer än bara den tjänst som personerna utför.

Men självklart kan man ha nytta av ny teknik, se bara på trygghetslarmen som vi ser som en självklarhet idag, för att bara nämna ett exempel. Och eftersom utveckling tar tid så måste vi förstås börja någonstans och vara öppna för nya ideer, även om jag inte tror att omsorgsroboten "giraffen" har någon betydelsefull plats i dagens äldreomsorg. Därtill är den väl dessutom alldeles för dyr.

För att effektivisera välfärden tror jag egentligen mer på att se till att personalen är utbildad, välmotiverad och har en god arbetsledning och goda arbetsförhållanden som gör att de stannar på sina jobb och utför dem på bästa sätt. Att vården och omsorgen organiseras med de äldres behov i fokus och inte utrifrån hierarkier eller ideologier. Att tillräckliga resurser sätts in så att man skapar trygghet och långsiktighet.

Välfärdens framtida finansiering ska för övrigt diskuteras på ett PRO-seminarium på onsdag. Mer om det senare.

Här vill jag bara komplettera med att nämna att TNS Sifo gjort en mätning av organisationers anseende. Där kom PRO på en hedrande femteplats. Det är jag stolt över, även om jag kommer att fortsätta att jobba för ännu bättre resultat av vårt arbete. Länk till undersökningen från SIFO.

SCB publicerade på måndagen därtill en rapport om pensionärers ekonomiska situation. Länk till denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar