2013-09-23

Etiska riktlinjer får inte bli istället för tillräckliga resurser

Arbetsgivare och fackliga organisationer har presenterat en etisk plattform som ska säkerställa insyn och hög kvalitet i offentligt finansierad vård och omsorg. Genom att formulera kvalitetskrav, så förbinder sig de som undertecknat plattformen att leva upp till dessa krav.

Men är det lösningen på de problem som äldreomsorgen brottas med? Har svårt att tro det.

Det kan vara ett steg för att förbättra vissa delar av vården och omsorgens kvalitet. Men, för att kunna göra detta krävs mer resurser till vården och omsorgen om äldre.

Det behövs mer pengar till äldreomsorgen för att få en rimlig arbetssituation för personalen, löner, utbildning, kompetensutveckling, hela arbetsturer, tid för läkarna att göra läkemedelsgenomgångar.

Mycket felas i dagens äldreomsorg. Det handlar om politiska prioriteringar. Vad är viktigast; skattesänkningar eller en gemensam satsning på vården och omsorgen?

Man kan formulera vilka goda krav som helst, saknas resurserna för att leva upp till dem blir det hela ändå en halvmesyr. Etiska riktlinjer behövs men det får inte bli ett sätt att slippa den fråga som politiker tycks rygga för. Hur vi ska se till att det finns tillräckliga resurser för vård och omsorg.

1 kommentar:

  1. När man ser hur kommunaltjänstemännen behandlade den gamla 84 åriga damen som bad om hjälp till ett äldreboende men fick nej insåg hon vid sittande bord att loppet var kört och Stenungsunds etniska riktlinjer inte var tillämpliga på henne och hennes man hoppade hon från balkongen och tog sitt liv. Detta Curt Persson är faktiskt droppen för mig. Vad i himlens namn håller PRO på med? Varför gör ni inget för att stödja våra äldres fruktansvärda situation i det land som de har byggt upp?

    SvaraRadera