2013-04-23

DO lägger ned ännu en anmälan

Man kan fundera över vad Diskrimineringsombudsmannen egentligen ska göra. För några veckor sedan valde DO att inte ta upp PRO:s anmälan av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket gällande åldersdiskriminering. Anmälan omfattades enligt DO inte av lagstiftningen.

I veckan läste jag i Dalarnas Tidning att DO valt att lägga ner ytterligare en anmälan om åldersdiskriminering. En 81-årig man anmälde Pensionsmyndigheten för att inte lägga ut information om ”Dina pensionssidor” på hemsidan för personer födda före 1937. Han kände sig diskriminerad för att han på grund av ålder inte kunde ta del av sina pensionsuppgifter på nätet.

DO förklarar i beslutet att myndigheten endast utreder de ärenden som "kan ge störst effekt för att påverka utvecklingen framåt mot ett samhälle där det inte förekommer diskriminering". Borlängebon som anmält myndigheten tycker med all rätta ”att det var lite svagt”.

Samtidigt som DO lägger ner ärenden om åldersdiskriminering så efterlyser de fler ärenden eftersom de har så få. Men är det egentligen någon idé att anmäla ärenden till DO? Det finns all anledning ta upp nya diskussioner med minister Erik Ullenhag.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag jobbar med sociala medier på Pensionsmyndigheten och såg din blogg gällande anmälan till DO och möjligheten att se sina kommande utbetalningar och vill gärna ge information om detta.
    Pensionsmyndigheten betalar ut pensionen med hjälp av Försäkringskassans utbetalningssystem. Den som är född 1937 eller tidigare kan tyvärr inte se sina utbetalningar på vår hemsida men genom att logga in med bank-ID eller E-leg på Försäkringskassans sida så kan man där se sina kommande utbetalningar och även ändra konto. Följ länken här: http://www.forsakringskassan.se/privatpers/login/
    Din blogg hittade jag genom att vi söker på vissa sökord som t.ex. pension på internet.

    Hälsningar Carl, Pensionsmyndigheten

    SvaraRadera