2013-08-26

Rättvis skatt existerar inte i alliansens sinnevärld

Nu är höstens politiska arbete på gång på allvar. Igår avslutade Stefan Löfven det pärlband av sommartal som partiledarna har levererat under de senaste veckorna.

I Almedalen lyste äldrefrågorna med sin frånvaro från talarstolen. Därför känns det bra att åtminstone några av partiledarna i sina sommartal lyfte in de frågor som är viktiga för oss pensionärer på den politiska dagordningen. Jag tror faktiskt att vår rapport ”Äldrefrågor på undantag i svensk politik” kan ha bidragit till detta.
Stefan Löfven levererade en nyhet i sitt sommartal. Han slog fast att PPM-systemet måste bort! Det har vi pensionärsorganisationer kämpat för i flera år. Det bäddar för att pensionssystemet kan bli en valfråga.

Göran Hägglund presenterade i sitt sommartal en sänkning av skatten på pensioner. Men alliansen planerar ett femte jobbskatteavdrag och en obetydlig sänkning av skatten på pension med ca 50 kronor. 50 kronor känns som en ren oförskämdhet och betyder att inkomstklyftan mellan pensionärer och löntagare ökar ytterligare.
Rättvis skatt, lika skatt på lön och pension som är vårt mål, tycks inte existera i alliansens sinnevärld, trots att moderaten Lars-Arne Staxäng i Almedalen sade sig tro på en sådan utveckling senast 2018.

Med anledning av detta har vi fem pensionärsorganisationer bett om att få träffa finansminister Anders Borg för att diskutera frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar