2011-02-25

Backa inte - utan gå framåt om rättvis skatt

Kampen för rättvis skatt är inte över. En del lutade sig kanske tillbaka efter skattesänkningen vid årsskiftet med förhoppningen att välviljan skulle fortsätta. Nu ser vi att det kanske inte blir så.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund gick i gårdagens Dagens Nyheter ut med det i mitt tycke självklara beskedet att skattesänkningar för pensionärer går före skattesänkningar för löntagare och att skatten för pensionärer ska minska minst lika mycket som skatten för löntagare. Länk till artikeln. Detta trodde nog många av alliansens väljare var en självklarhet, efter de besked som gavs inför valet och i budgetpropositionen.

Maud Olofsson till mothugg
Men hör och häpna, nu går centerledaren Maud Olofsson och folkpartiledaren Jan Björklund i dagens DN till mothugg.

Maud Olofsson: ” Om pensionerna nu stiger kommer de att få ett väldigt bra utfall med de skattesänkningar som vi redan har gjort. Det är viktigare att vi först genomför ett femte jobbskatteavdrag och sänkt restaurangmoms”.

Jan Björklund: ”Jag tycker att vi ska sänka skatten för pensionärer lika mycket som för löntagare nästa år. Men inte mer.”

"Ambitionen att gradvis minska..."
I budgetpropositionen i höstas gav regeringen samma besked som i valrörelsen, att skatteskillnaden inte har något egenvärde. ”Därför är ambitionen att gradvis minska inkomstskatteskillnaden” skrev regeringen i propositionen.

Jag förutsätter att man inte backar i denna fråga utan istället tar ett steg framåt. Fortfarande betalar en genomsnittspensionär över 300 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst.

Denna fråga kan inte blandas ihop med pensionsfrågan, på annat sätt än att båda är akuta att åtgärda. Pensionen har minskat med sju procent på två år. Först 2014 beräknas den vara tillbaka på 2009 års nivå. Under den tiden kommer lönerna att ha ökat med 16-17 procent enligt prognoserna. Skillnaderna ökar.

Hur Maud Olofsson kan beskriva detta som ”ett väldigt bra utfall” förstår jag faktiskt inte.

8 kommentarer:

  1. till sänkta pensioner kommer ju också
    höjda avgifter och priser, vilket ju - ser aldrig detta ii debatten - späds på av att den allt rikare medelklassens starka efterfrågan, det höjer priserna ytterligare,
    det blir en spiral det här som till slut leder till orimliga nivåer,

    SvaraRadera
  2. Jag förstår hur Maud tänker! Hon tänker som en brukspatron från Robertsfors!
    Hans 64 F d Statsanställd

    SvaraRadera
  3. Det är inte så konstigt att det talas om politikerförakt. De kan gå ut och lova vad som helst och när löftena ska infrias heter det, att det var en målsättning, inte ett löfte. Jag har svårt att motivera mina barnbarn, att rösta.De vet inte vad de ska rösta på. "Alla politiker bara lovar och lovar men man vet ju att de inte håller det i alla fall!"

    SvaraRadera
  4. Jag blir tyvärr inte det minsta förvånad över den borgerliga regeringens svek om lägre skatt för pensionärerna och därmed högre inkomst för bl.a många fattigpensionärer. Politiker överhuvudtaget har ju svårt att hålla sina löften och allra minst har jag alltid litat på borgarna. Det är väl viktigare för den råkapitalistiska regeringen att dom kan sänka ytterligare skatterna huvudsakligen för dom välsituerade och välbärgade. Med stor sannolikhet är det även för att sänka företagsskatterna. Alliansen brukar påstå att ju mer skatter dom sänker ju mer ökar köpandet och därmed blir det fler jobb. Dom tänker inte på att många sparar pengarna samt använder dom på utlandsresor också som inte skapar ökat köpande. För att kunna sänka skatterna ytterligare måste alliansen dessutom avskeda personal från myndigheter som i sin tur skapar arbetslösa med liten köpkraft samt ständigt sämre service för landets medborgare. Så det som dom påstår ökar köpkraft och därmed fler jobb är inte helt sant och avsikten är ju främst att gynna dom redan välsituerade. Att det går ut över pensionärer som redan har det svårt och som ofta har slitit i hela sitt liv för den lilla pensionen, struntar alliansregeringen fullständigt i. I Spanien har pensionärerna fått högre pension borde i år och i fjor trots att landet har en väldigt svår ekonomisk kris och landet har blivit tvunget att en massa pengar. I Sverige har vi inte nån ekonomisk kris, men trots det får pensionärerna oftast sänkning av pensionen samt så uteblir den utlovade skattesänkningen. I Spanien får dessutom änkorna 50 procent av sin avlidne makes lön och i år kompenseras alla spanska pensionärer för dom ökade priserna. I Sverige tycker politikerna att pensionärerna inte är värda ett ekonomiskt beskymmersfritt liv efter att ofta fått slita på arbetsmarknaden sen tidig ålder. Medan dom rika prioriteras så att deras ekonomiska överskott blir allt högre och samtidigt ökar klasskillnaderna hela tiden. För dessa orättvisor belönar sig polikerna med ständigt höjda löner och inga besparingar på polikerna inte. Alliansen verkar tycka att pensionärerna förtjänar lögner och inga förbättrad ekonomi. Regeringen har en väldigt låg moral och regeringen styrs bara av konservativ och egoistisk ideologi. Att pensionärerna skulle få några allmosor i framtiden kan man högst tvivla om.

    SvaraRadera
  5. Bra att någon börjar kan man i arabvärlden ska väl vi kunna .Mer Facebook

    SvaraRadera
  6. Rutger Fridholm1 mars 2011 kl. 23:23

    Håller fullständigt med Dig!
    Dessutom - min syster går i pension idag 13 dagar före sin 67-årsdag och hon får 1400 kr mindre i månaden än vad som uppgavs i det orange kuvertet i höstas!! En timme tog det för en pensionsmyndighetsperson att nödtorftigt förklara detta "fel"!!!

    SvaraRadera
  7. Inger Lundgren3 mars 2011 kl. 09:11

    Tack Curt för att du driver frågan vidare, och att du står kvar vid kravet om rättvis skatt. Besvikelsen är stor när man får facit efter valet. Man lovar lika skatt i valrörelsen efter valet är det som att löftet inte fanns, jag tror inte att vi väljarna i sinnevärden kunde ana detta svek. Hur ska man se på överenskommelser?, Nu vet man att fagra löften om rättvis skatt bara var tomma ord, man påstår till råga på allt att målgruppen inte var den rätta. Vad är detta för maktspel Det är ju förskräckligt, var har lojaliteten och respekten för gjorda överenskommelser tagit vägen.
    Inger

    SvaraRadera
  8. Gudrun Heljestrand10 mars 2011 kl. 17:45

    PRO ska fortsätta att driva frågan om den orättvisa skatten för pensionärerna - varför inte ett nytt stort uppror
    mvh Gudrun

    SvaraRadera