2013-01-03

Pengaregn över pensionärer?

Pengaregn över pensionärer? Nej, jag tror inte det. Visserligen höjs pensionerna med 4,1 procent i år, 2013. Den största höjningen på många år. Men det är tyvärr inte mycket att yvas över.

De pensionärer som har garantipension får en ytterst måttlig höjning av pensionerna, endast 1,1 procent. De är inga vinnare. Vi har dessutom haft flera år av sjunkande pensioner och är nu tillbaka på 2009 års nivå. En bra bit efter vanliga löntagare.

Men det gäller att glädjas så länge det varar. Redan nästa år, 2014, riskerar det att bli en minskning av pensionerna igen.

Regeringen måste ta ett helhetsgrepp om hela pensionssystemet. Det går inte att pensionerna åker jo-jo upp och ner på detta sätt.

Jag kräver inget pengaregn över oss pensionärer, men vi måste ha ett stabilt pensionssystem för att säkra pensionerna idag och i framtiden.  

5 kommentarer:

  1. Bra Kurt att du tar upp garantipensionärerna, de är de verkliga förlorarna. Både du och jag har varit ombudsmän i ett LO förbund. Där pratade vi om och i möjlig mån verkställde solidarisk lönepolitik. När blir det solidarisk pensionspolitik? Oavsett pensionsrätter behöver pensionärer med 25000 kronor/ månaden ingen höjning alls, de kan dela med sig till garantiopernsionärar som sällan har mer än 10000 kronor/månad.

    SvaraRadera
  2. Ingemar Olin
    Ja du något penggaregn blev det inte som staligt anställd i 40 år Har fått en höjning av pensionsmyndigheten i år med 562 kronor Men var händer SPV sänker tjänstepenionen med 372 varför min höjning endast blir 190 kronor för 2013. Hur kan detta hända då man talar om en höjnin av 4.1 procent.
    Finns det fler som är drabbade?

    SvaraRadera
  3. Solidarisk pensionspolitik är ett bra krav som PRO bör ställa.

    Som pensionssystemet nu fungerar så kommer varje årskull pensionärer att för varje år som går innehålla fler och fler garantipensionärer (fattigpensionärer) eftersom de pensionärer som har låg pension också får lågt pensionspåslag och deras pensioner därmed inte alls hänger med i kostnadsutvecklingen i samhållet. Därför kommer fler och fler av pensionärerna med låg pension i varje årskull att få hela eller delar av sin pension som garantipension (fattigpension).
    Frågor till PRO och dess ordförande:
    Vill PRO kräva solidarisk pensionspolitik så att de som har låg pension får ett högre pensionspåslag i procent räknat på sin inkomstpension än pensionärer med hög pension får ???
    Vill PRO kräva att solidarisk pensionspolitik även skall innebära att alla pensionärer med låga pensioner garanteras ett minimipåslag i kronor på sin inkomstpension ???
    Jag tycker att alla pensionärer med låg pension samt alla som sympatiserar med dessa pensionärer skall enas i en kamp för att solidarisk pensionspolitik införs i Sverige.

    SvaraRadera
  4. Nästan omöjligt för en garantipensionär att höja sin levnadsstandard genom att lönearbeta vitt.

    Om en garantipensionär (fattigpensionär) lönearbetar vitt så sänks dennes garantipension med ett belopp som motsvarar löneinkomsten. Därmed är det mycket svårt eller omöjligt för en garantipensionär att höja sin levnadsstandard genom att lönearbeta vitt.
    För en icke garantipensionär, det vill säga en pensionär med högre pension, går det däremot utmärkt att höja sin levnadsstandard genom att lönearbeta vitt eftersom sådana pensionärer inte får någon sänkning av sin pension när de lönearbetar vitt.
    Om en solidarisk pensionspolitik införs i Sverige så motverkar det att fler och fler i varje årskull pensionärer för varje år som går helt eller delvis får sin pension i form av garantipension, det vill säga blir fattigpensionärer.
    Solidarisk pensionspolitik möjliggör därmed för flera pensionärer i varje årskull, samt överhuvudtaget, att höja sin levnadsstandard med vitt lönearbete än vad som är fallet nu när solidarisk pensionspolitik inte existerar i Sverige.
    Det är de personer som har lägst pension som är i mest behov av att få höja sin levnadsstandard.

    SvaraRadera
  5. Hela pensionssystemet måste ses över, bromsen måste bort fortare än kvickt. Det här systemet skapar osäkerhet om hur stor (eller rättare sagt liten) pensionen blir år efter år. När man sedan ber om svar av någon representant från regeringen, så får man till svar att pensionärerna har fått 10 000 kr mer i plånboken de senaste åren. Jag för min del letar fortfarande efter dessa pengar. Jag tycker att man blandar ihop äpplen och päron i frågan om pensionen. Bostadstillägg är ingen pension utan ett bidrag och ska inte blandas ihop med hur pensionen utvecklats de senaste åren. Är mycket besviken!!!!!!

    SvaraRadera