2012-11-27

PPM systemet under luppen


Allt fler röster höjs mot det nuvarande PPM-systemet. Det tycker jag är bra. Svenska Dagbladet intervjuade häromdagen socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor Tomas Eneroth.

Han säger att han är tveksam till premiepensionssystemets storlek, om 2,5 procent av lönen som går in i premiepensionssystemet är rätt nivå?

Mitt svar på den frågan är: nej det är inte rätt nivå. PRO vill att premiepensionssystemet ska avvecklas helt och hållet och istället tillföras inkomstpensionssystemet.

Premiepensionssystemet har under sin hittillsvarande livstid varit en dyr och dålig pensionsform. Alldeles för många fonder har gjort systemet oöverskådligt och avkastningen har i alltför för många fall varit rent usel eller till och med negativ.

Jag uppskattar att fler än pensionärsorganisationerna nu börjar diskutera denna viktiga fråga för våra framtida pensioner.

Tomas Eneroth redovisar sin syn på den så kallade bromsen. Han menar att det absolut inte är aktuellt att avskaffa bromsen.  Tänk ett varv till. PRO menar att den nuvarande bromsen måste slopas. Pensionerna ska följa löneutvecklingen som det var tänkt från början.

 

1 kommentar:

  1. Håller med. Om du inte redan läst Cervenkas bok; Vad är pengar ? så gör det !
    Skulle vara intresserad av en kommentar.
    Författaren intervjuades i Kunskapskanalen av Birger Schlaug 7/12

    SvaraRadera