2012-03-26

Dubbla avgifter för premiepensionen

Fondförvaltarna ger aldrig upp och brist på fantasi har de inte för att tjäna pengar. Pensionsmyndigheten uppskattar att ca 350 000 pensionssparare betalar dubbla avgifter för sitt premiepensionssparande. Förfarandet är otillständigt och ytterligare ett argument för att premiepensionssystemet bör avskaffas, alldeles så som de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna föreslagit i sin rapport ”Pensionssystemet, blev det som tänkt? Vad behöver göras?”
Svenska Dagbladet rapporterar idag om avgifterna.

I december förra året satte Pensionsmyndigheten stopp för möjligheten att göra massfondbyten inom ramen för premiepensionssystemet. Detta innebar försämrade möjligheter för fondförvaltarna att ta ut avgifter för sin förvaltning av fonderna.
Ett antal fondförvaltare har nu alltså svarat genom att starta egna fonder, som sedan i sin tur placerar kundernas pengar i andra fonder.
Systemet kallas ”fond i fond” och medför bl.a. att kunden får betala dubbla avgifter för förvaltningen, nämligen dels till premieförvaltarens nya fond, dels till de andra fonder som den fonden placerar sina pengar i. Informationen om hur systemet är konstruerat är mycket bristfällig.
Länk till mer information om de dubbla avgifterna, från Premiepensionsmyndigheten>>

I morgon ska jag medverka i en intervju för Sveriges Radios program Plånboken, där man återigen uppmärksammar det digitala utanförskapet. Ni som har tankar att bidra med kring detta, skriv gärna i kommentarsfältet.
Länk till tidigare inslag i ”Plånboken>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar