2012-03-19

Dags att prata om din pension…

Svenska Dagbladet uppmanade oss i helgen att börja prata om pensioner och publicerade även ett utdrag ur boken pensionsbluffen.

Jag håller med. Det är ett viktigt ämne och okunskapen är stor.
Svenska Dagbladet gör en god pedagogisk insats med sin beskrivning av hur pensionen kan komma att utvecklas framöver och också med redovisningen av hur pensionen minskade två år i rad samtidigt som lönerna ökade.

Ännu bättre vore förstås om makthavarna också började lyssna. Det är ingen ny information för dem. Men att ha kunskap är inte samma sak som att ha engagemang nog att göra något åt problemen.

Om fler börjar prata om pensionerna och ger oss pensionärsorganisationer stöd i vårt arbete, som faktiskt till stora delar handlar om levnadsförhållandena för framtida generationer, så är chansen större att vi når framgång.

Sedan är det mycket som inte nämns i artiklarna i Svenska Dagbladet. Läs gärna pensionärsorganisationernas rapport också. Länk till den.
En annan viktig sak är att se till att det finns kollektivavtal och tjänstepension på arbetsplatsen, något som heller inte nämns. Tyvärr finns det fortfarande ett antal personer i Sverige som jobbar utan kollektivavtal. För mig är det ganska obegripligt att inte de fackliga organisationerna lägger ner mer krut på att förklara innebörden av kollektivavtal när det gäller pensionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar