2012-03-27

Bandyns framtid står inte och faller med de äldre

Många har reagerat på ett inslag i SVT om den ökade kostnaden för äldre i Katrineholm, som ställs mot kommunala satsningar på bandy. Länk till inslaget>>

Det är föga meningsfullt att måla upp skräckscenarier eller att ställa olika samhällsgrupper mot varandra.

För vissa kommuner kommer det ökade antalet äldre i framtiden säkert att innebära utmaningar, men detta är förstås en fråga för hela samhället, som den enskilda kommunen inte kan klara på egen hand.

PRO hade en intressant diskussion om framtidens finansiering av omsorgen på vår Gysingeakademi i höstas. Jag rekommenderar alla intresserade att läsa rapporten från det seminariet.
Länk till rapporten>>

2012-03-26

Dubbla avgifter för premiepensionen

Fondförvaltarna ger aldrig upp och brist på fantasi har de inte för att tjäna pengar. Pensionsmyndigheten uppskattar att ca 350 000 pensionssparare betalar dubbla avgifter för sitt premiepensionssparande. Förfarandet är otillständigt och ytterligare ett argument för att premiepensionssystemet bör avskaffas, alldeles så som de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna föreslagit i sin rapport ”Pensionssystemet, blev det som tänkt? Vad behöver göras?”
Svenska Dagbladet rapporterar idag om avgifterna.

I december förra året satte Pensionsmyndigheten stopp för möjligheten att göra massfondbyten inom ramen för premiepensionssystemet. Detta innebar försämrade möjligheter för fondförvaltarna att ta ut avgifter för sin förvaltning av fonderna.
Ett antal fondförvaltare har nu alltså svarat genom att starta egna fonder, som sedan i sin tur placerar kundernas pengar i andra fonder.
Systemet kallas ”fond i fond” och medför bl.a. att kunden får betala dubbla avgifter för förvaltningen, nämligen dels till premieförvaltarens nya fond, dels till de andra fonder som den fonden placerar sina pengar i. Informationen om hur systemet är konstruerat är mycket bristfällig.
Länk till mer information om de dubbla avgifterna, från Premiepensionsmyndigheten>>

I morgon ska jag medverka i en intervju för Sveriges Radios program Plånboken, där man återigen uppmärksammar det digitala utanförskapet. Ni som har tankar att bidra med kring detta, skriv gärna i kommentarsfältet.
Länk till tidigare inslag i ”Plånboken>>

2012-03-20

Vart tar lagen mot åldersdiskriminering vägen?

I regeringens propositionsförteckning angavs att det skulle komma förslag om förbättrad lag mot åldersdiskriminering idag den 20 mars. Det skulle inte vara en dag för tidigt, men tyvärr verkar det som att propositionen istället blir fördröjd. Det är oroande.

Redan hösten 2010 överlämnades utredningsbetänkandet om stärkt skydd mot åldersdiskriminering och remissförfarandet avslutades i december 2010, alltså för mer än ett år sedan. Länk till PROs remissvar.

En förbättring av lagen är mycket angelägen. Vi från PRO ställde oss bakom huvudprincipen i betänkandet - att ålder inte får utgöra en diskrimineringsgrund, även om vi också hade en del invändningar.

Nuvarande lagstiftning innehåller stora brister och medför orättvisor mellan olika åldersgrupper.

När nu lagförslaget dröjer så har jag tillsammans med några samarbetsorganisationer begärt en uppvaktning av statsrådet, Erik Ullenhag. Vi måste få veta varför det tar så lång tid och trycka på för att erforderliga förbättringar av lagen görs så snart som möjligt.

För tro det eller inte - idag är det faktiskt tillåtet att diskriminera på grund av ålder på en lång rad samhällsområden. Anmälningar läggs bara ner, eftersom det inte finns något lagstöd för att driva dem. Så kan det inte få fortgå.

2012-03-19

Dags att prata om din pension…

Svenska Dagbladet uppmanade oss i helgen att börja prata om pensioner och publicerade även ett utdrag ur boken pensionsbluffen.

Jag håller med. Det är ett viktigt ämne och okunskapen är stor.
Svenska Dagbladet gör en god pedagogisk insats med sin beskrivning av hur pensionen kan komma att utvecklas framöver och också med redovisningen av hur pensionen minskade två år i rad samtidigt som lönerna ökade.

Ännu bättre vore förstås om makthavarna också började lyssna. Det är ingen ny information för dem. Men att ha kunskap är inte samma sak som att ha engagemang nog att göra något åt problemen.

Om fler börjar prata om pensionerna och ger oss pensionärsorganisationer stöd i vårt arbete, som faktiskt till stora delar handlar om levnadsförhållandena för framtida generationer, så är chansen större att vi når framgång.

Sedan är det mycket som inte nämns i artiklarna i Svenska Dagbladet. Läs gärna pensionärsorganisationernas rapport också. Länk till den.
En annan viktig sak är att se till att det finns kollektivavtal och tjänstepension på arbetsplatsen, något som heller inte nämns. Tyvärr finns det fortfarande ett antal personer i Sverige som jobbar utan kollektivavtal. För mig är det ganska obegripligt att inte de fackliga organisationerna lägger ner mer krut på att förklara innebörden av kollektivavtal när det gäller pensionen.

2012-03-07

Radiodiskussion om de datorlösa

Epstein i P1 sände en diskussion om problemen för dem som inte har dator där jag medverkade tillsammans med äldreminister Maria Larsson. Samhället kan inte bortse från dessa människor. Lyssna gärna och kommentera!
Länk till inslaget i Sveriges Radio>>