2012-01-16

Bra att finansieringen av framtidens äldreomsorg kommer upp på bordet

Landshövdingen Bo Könberg överlämnar idag till regeringen ett betänkande om högkostnadsskydden för sjukvård och läkemedel. Han föreslår att gränserna för skyddet ska höjas kontinuerligt, med prisutvecklingen.

Jag har lite svårt för den matematiken. En grupp som konsumerar en stor del av landets sjukvård och läkemedel är pensionärer. Dessa får inte sina inkomster uppräknade med inflationen. Tvärtom har pensionerna sänkts två år i rad. Då är det, tycker jag lite magstarkt att räkna upp utgifter på detta sätt.

Automatiserade avgiftshöjningar har en stor nackdel och det är att politikerna inte behöver ta ansvar för välfärdsfördelningen på samma sätt som när de själva fattar besluten år från år.

Bo Könbergs andra idé, som han också framför på DN-debatt idag, är jag däremot positiv till. Han menar att vi måste avsätta en procent av bruttonationalprodukten, BNP, per år för att klara den framtida äldreomsorgen.

Det är välkommet att han tar upp den här frågan. Exakt hur avsättningen ska gå till kan man diskutera, men vi i PRO har under lång tid drivit frågan om att samhället måste förbereda sig. Tankarna från Bo Könberg är inte så långt ifrån en del av dem som framfördes i samband med Gysinge-Akademin i höstas, där kvalificerade forskare diskuterade äldreomsorgens framtida finansiering tillsammans med PRO-företrädare. PRO har också drivit i kravet att resurserna till sjukvården ska öka med minst en procent av BNP för att kraven ska kunna tillgodoses.

En fortsatt debatt om denna fråga är välkommen!

4 kommentarer:

  1. Bra med 1% till äldreomsorgen.Undrar bara när vi inom PRO tillsammans med ungdomen ska kräva krafttag mot ungdomsarbetslösheten. De måste bli fler jobb åt dem nu och därmed fler som betalar skatt! Hälsningar från Mary-Ann i Norrköping.

    SvaraRadera
  2. Jobbigt att bara höra allt tjat om orättvisa skatter. Jag har aldrig haft så bra ekonomi sedan jag blev pensionär.Visst är pensionen en uppskjuten lön och visst är inkomsten mindre, men det är faktiskt utgifterna också.
    Vad gör PRO åt de som har verkligt låga löner? Det finns många som har en pension på 10000 före skatt. Satsa på dem i stället!Och Kurt Person, när du arbetade på ett LO förbund var det ok att misskreditera en borgerlig regering, i PRO är vi partipolitiskt obundna, i varje fall enligt stadgarna. Det är bra om du tänker på det.

    SvaraRadera
  3. Ja detta är något att diskutera. Vi ska väl också jämföra med andra EU-länder. I t ex. Spanien har pensionärer fri läkarvård och fria mediciner. Det gäller även svenska pensionärer som har skrivit sig där. De betalar alltså 0 kr, här höjs hela tiden avgifterna. Hur det ser ut i övriga EU vet jag ej, borde kollas upp. Jag blir så trött på ojämlikheten i EU.

    SvaraRadera
  4. Håller helt med. Pensionerna minskar och högkostnadsskyddet skall följa inflationen ! Orimligt !
    Beträffande fond så undrar jag hur denna fond skall säkras. Detta med tanke på AP-fondernas pengar.

    SvaraRadera