2012-01-25

Dyra bromsklossar

Bromsen kostar pensionärerna 45 000 kronor redovisar E24 i en intressant artikel. Det är Pensionsmyndighetens senaste prognos som de pedagogiskt visar fram. Siffran är ett matematiskt beräknat genomsnitt men den ger ändå en vink om vilka storheter det handlar om.

Prognosen från Pensionsmyndigheten är inte så upplyftande. Den visar att bromsen kan slå till igen ganska snart.

Bromsen kommer att påverka pensionerna negativt under åren 2014, 2015 och 2016 enligt prognosen. Under sjuårsperioden 2010 - 2016 är det då bara två år som inte påverkas av bromsen.

Det borde vara en ordentlig tankeställare för politikerna som fortfarande trots PROs påtryckningar inte till fullo förstått problematiken med bromsen.

Jag ser nu i alla fall fram emot den utlovade propositionen om förstärkt skydd mot åldersdiskriminering som är datumsatt till den 20 mars. Den har vi väntat på länge.

Avsaknad av oppositionspolitik gör att partiledarvalen blir intressanta och kanske avgörande för framtida diskussioner om äldrefrågorna. Intressant i sammanhanget är att även en person med lite livserfarenhet nu lyfts fram i diskussionen om en ny partiledare för det största oppositionspartiet. Det är ett sundhetstecken om man även vågar pröva personer som fyllt 65 år i en ledardiskussion.

Var det landar får vi kanske snart veta.

2012-01-16

Bra att finansieringen av framtidens äldreomsorg kommer upp på bordet

Landshövdingen Bo Könberg överlämnar idag till regeringen ett betänkande om högkostnadsskydden för sjukvård och läkemedel. Han föreslår att gränserna för skyddet ska höjas kontinuerligt, med prisutvecklingen.

Jag har lite svårt för den matematiken. En grupp som konsumerar en stor del av landets sjukvård och läkemedel är pensionärer. Dessa får inte sina inkomster uppräknade med inflationen. Tvärtom har pensionerna sänkts två år i rad. Då är det, tycker jag lite magstarkt att räkna upp utgifter på detta sätt.

Automatiserade avgiftshöjningar har en stor nackdel och det är att politikerna inte behöver ta ansvar för välfärdsfördelningen på samma sätt som när de själva fattar besluten år från år.

Bo Könbergs andra idé, som han också framför på DN-debatt idag, är jag däremot positiv till. Han menar att vi måste avsätta en procent av bruttonationalprodukten, BNP, per år för att klara den framtida äldreomsorgen.

Det är välkommet att han tar upp den här frågan. Exakt hur avsättningen ska gå till kan man diskutera, men vi i PRO har under lång tid drivit frågan om att samhället måste förbereda sig. Tankarna från Bo Könberg är inte så långt ifrån en del av dem som framfördes i samband med Gysinge-Akademin i höstas, där kvalificerade forskare diskuterade äldreomsorgens framtida finansiering tillsammans med PRO-företrädare. PRO har också drivit i kravet att resurserna till sjukvården ska öka med minst en procent av BNP för att kraven ska kunna tillgodoses.

En fortsatt debatt om denna fråga är välkommen!

2012-01-12

Nytt år, nya tag – och låt dig inte förledas!

Ett nytt år har inletts och ni som har möjlighet att vara aktiva och göra en insats känner säkert som jag, en stor tacksamhet över det. Våra uppgifter är många.

Jag har tidigare skrivit en hel del om pensionen. Nu höjs ju den inkomstgrundade pensionen med 3,5 procent i år. Det blir välkommet. Men vi ska inte låta oss förledas. Höjningen motsvarar inte alls de sänkningar som skett.

Den som hade 15 000 kronor i månadspension 2009 fick de senaste två åren pensionen sänkt med 1075 kronor. Höjningen innebär att denna pensionär i år får ca 14 412 kronor per månad, alltså fortfarande minus nästan 600 kronor jämfört med 2009. Det går åt rätt håll men det är långt kvar.

Garantipensionen räknas upp med konsumentprisindex, vilket är prisökningarna juni-juni året före, och den höjdes med 2,8 procent.

De som jobbar inom industrin får tre procents ökning på en fjortonmånadersperiod, redovisades strax före jul. Men de har förhoppningsvis inte fått någon sänkning tidigare. Och de skattar förstås i löntagartabellen, vilket innebär väsentligt lägre skatt än en pensionär.

PRO fortsätter att driva pensionsfrågorna.

Vid årsskiftet höjdes också gränserna för högkostnadsskydden för läkemedel och sjukvård, med 400 respektive 200 kronor per år. Dyrare vård och mediciner alltså. Det slår hårt mot de sämst ställda pensionärerna som också ofta är de som har störst behov av medicinsk hjälp.

Men bostadstilläggen höjs och det är välkommet. Det är en fråga som PRO har drivit länge.

Länk till nya lagar och förordningar vid årsskiftet>>

Idag har jag arbete på kontoret. Igår träffade jag representanter för AMF på förmiddagen. De berättade bland annat om sin syn på pensionerna i framtiden och pensionärernas villkor. Allt mer individualiseras och risken tas av den enskilda. En stor förändring sker och jag undrar om de som är yngre är medvetna om hur pensionsutfästelserna ser ut och vad de har att förvänta sig.

PRO bidrar i alla fall, inte minst genom den rapport om pensionssystemet som vi publicerade förra året, som fått stort genomslag.

Nu önskar jag alla en god fortsättning på det nya året och hoppas att ni som är engagerade i PRO-verksamheter får framgång, glädje och energi i ert viktiga arbete!