2011-12-19

PRO kräver förstärkt lagstiftning för äldreomsorgen

I torsdags deltog jag i en offentlig utfrågning om äldreomsorgen , som arrangerades av Riksdagens Socialutskott. Det är bra att politikerna samlar till sig resurspersoner i viktiga frågor med jämna mellanrum och jag passade på att berätta om PROs syn på vad som krävs för att åtgärda de problem som finns i äldreomsorgen.

Kort sammanfattat redovisade jag fem krav:
• Tillräckliga resurser. Resurserna är grunden för att kunna driva en god äldreomsorg.
• Tydliga kvalitetskrav. Det räcker inte med att formulera allmänna värdegrunder. Staten måste ge tydliga riktlinjer inom äldreomsorgen. Det handlar om bemanning, kompetens, tillsyn och uppföljning.
• Förstärk lagstiftningen. Vi vill se tydligare skrivningar i lagen vad som avses med god kvalitet. Skrivningar som ger stöd åt föreskrifter och andra riktlinjer.
• Förändra Lagen om valfrihetssystem. Kommunerna måste få större möjligheter att styra.
• Utarbeta en ny lag om upphandling av vård- och omsorgstjänster. Sverige är i det närmaste ensam om att ha samma regler för upphandling av stora byggprojekt som för vård- och omsorg.

Resursfrågan är självklart grundläggande vilket också framkom med all önskvärd tydlighet under utfrågningen. Man kan inte spara tio procent av personalkostnaderna och tro att det inte påverkar kvaliteten. Resurser är förstås inte hela svaret, men definitivt en nyckelfråga.

På länken kan du läsa hela mitt anförande från Riksdagen>>

DN m fl skrev om utfrågningen och den sändes även i SVT.

Kom gärna med synpunkter på dessa tankar.

3 kommentarer:

  1. Curt, du vill genomgående se tydligare skrivningar som skärper kraven, vilka sedan inom åldringsvården måste verkställas. Fine. Har du någonsin funderat över att vi inte kan ställa motsvarande krav på staten som gäldenär, då ingen borgenär eller lagstiftning gällande straffrättsligt tjänstemannaansvar inom all offentlig verksamhet finns att tillgå. Våra (s.k. pensioner) uppskjutna löner, dessa placeras ytterst i ett gemensamhetskapital, där vilken elefant som helst av våra beslutsfattare kan gå in och täcka/reducera underskott utan rättslig påföljd.

    Jag har nyligen publicerat en artikel som belyser det historiska skeendet och en med förhoppning om en radikal förändring. Om intresse och tid finns, så God Jul: http://perspektivutifrnagnefit.blogspot.com/2011/12/kommer-svenskarna-att-ha-europas-samsta.html
    http://www.sourze.se/Sverige_beh%C3%B6ver_en_f%C3%B6rfattningsdomstol_10771651.asp?fb_comment_id=fbc_10150477288592340_20645289_10150477991062340#f18c49cdd

    SvaraRadera
  2. Grundfelet, som jag ser det, är kommersialseringen av skattefiansierad verksamhet, dvs. av vård, skola och omsorg. Det blir nu pengar och lönsamhet som prioriteras. Det borde kunna gå att få fram intressanta alernativ utan att behöva locka med goda vinster.
    Erik Grönros, Skebokvarn

    SvaraRadera
  3. Oerhört viktig fråga.
    Tydliga bra krav !
    Kämpa på Curt.

    SvaraRadera