Hemma igen efter några dagar på Gysingeakademin. Gysingeakademin är ett försök från oss på PRO att skapa en mötesplats för fördjupade samtal mellan forskare, debattörer och PRO-are.
Den första akademin gick på temat Framtidens äldreomsorg – behov och finansiering. Utgångspunkten var att få en fördjupad diskussion kring det faktum att vi lever allt längre och att det går allt fler äldre på varje yrkesverksam person i framtiden.
Bland de medverkande fanns Jan Amcoff, docent i kulturgeografi, Ilija Batljan, nationalekonom och doktor i socialt arbete, Mårten Lagergren, docent vid Äldrecentrum, Per Borg, doktor i ekonomisk historia, Anna Hedborg, nationalekonom, Emma Lennartsson, chefekonom på Kommunal, Johan Lönnroth, docent i nationalekonomi och Kristina Persson, före detta vice riksbankschef.
Alla gav kvalificerade och intressanta inledningar till diskussionerna. Heta diskussioner blev det om anhörigas framtida roll i äldreomsorgen och huruvida en obligatorisk äldreomsorgsförsäkring ska införas och hur den i så fall ska se ut. Hur stort är finansieringsgapat, dvs gapet mellan de förväntade inkomsterna och de förväntade behoven, och vad ska man göra åt det? Förra riksbankschefen Kristina Persson uttryckte det på ett enkelt sätt – vi måste göra något, annars blir det dåligt.
Emma Lennartsson från Kommunal framhöll den kanske självklara komplikationen att vi inte ens är nöjda med dagens situation.
Ja, det finns en hel del att fundera på kring detta. En dokumentation över konferensen kommer att produceras så du som vill läsa mer ska få möjlighet att ta del av diskussionen.
Socialdemokraterna har också lagt sin skuggbudget häromdagen. Det var ju lite magert avseende skatten för pensionärer, lite mer tror jag att många hade hoppats på. Men tyvärr genomförs ju inte ens detta, eftersom makten ligger på annat håll.
Häromdagen tog jag också första spadtaget för ombyggnad av matsalen i Gysinge. Det är skönt att bygget äntligen kommer igång. Dels behövs förbättring av ventilationen, dels vill jag gärna se bättre logistik i matsalen, vilket ombyggnaden möjliggör. Glädjande nog innebär ombyggnaden ingen förstöring av den fina miljön utan tvärtom en återgång till det gamla orangeriets tidigare utseende.
Igår lyssnade jag på Ulf Kristersson och hans tankar om att vi ska jobba längre. Jag blev också intervjuad om bankernas avgifter, som jag tycker är alldeles för höga på vissa håll. Över huvudtaget riskerar det kontantlösa samhället att leda till fördjupade generationsklyftor. PRO gör en stor insats genom konsumentverksamhet och IT-utbildningar, men en ideell organisation med minimala statsbidrag kan inte dra hela lasset här. Bättre stöd måste till för dem som inte har IT-kunskaper. När ny teknik introduceras kan man inte bara straffa ut de äldsta med höga avgifter.
Detta borde vara ett viktig del i IT-ministerns nya IT-strategi för Sverige som hon presenterade häromdagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar