2011-09-05

Uppskjutet löfte presenteras som satsning

Alliansregeringens partiledare gick alltså i dag ut på DN-debatt och lovade sänkt skatt för pensionärer – fast senare.

Vi har hört löftet förut. Vad talar för att vi kan lita på det nu?

Fakta är följande: Pensionärerna har fått sänkt inkomst med över sju procent de senaste två åren.

Ändå försöker partiledarna få det att låta som att pensionärerna är gynnade. Detta är vilseledande.

Att nu dessutom officiellt dra tillbaka skattelättnaden för pensionärer nästa år och presentera det som en positiv satsning är mycket uppseendeväckande.

En bra sak är i alla fall att pensionärernas skattesänkning inte längre ska vara avhängig ett utökat jobbskatteavdrag. Men då finns ju egentligen inget som helst skäl att vänta ut en oviss framtid.

Det blir intressant att se budgeten som helhet. Vilka andra reformer bedöms som viktigare än detta? Sänkt restaurangmoms?

På en presskonferens i morse förtydligade statsminister Reinfeldt och socialminister Hägglund budskapet.

Reinfeldt påpekade på presskonferensen man inte har lovat att rätta till skatteorättvisan. Att ”en skillnad i inkomstbeskattning för pensionärer och löntagare inte har ett egenvärde” innebär just bara vad det står, inte att skatteskillnaden ska bort.

Då vet vi det.

Jag är av en annan uppfattning. Det har jag berättat för ett antal journalister idag, hoppas att det får lite genomslag. Aftonbladet, Expressen och SVD har bland annat skrivit om detta.

Bra i alla fall att regeringen nu äntligen höjer bostadstilläggen. De är inte alls i nivå med kostnaderna idag. Idag kan man få högst 93 procent av en bostadskostnad på 5 000 kronor, eller högst 4 650 kronor per månad. PRO har länge krävt en höjning av nivåerna.

Länk till mer information om bostadstilläggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar