2011-06-08

Bra med bättre regelverk för läkemedelsanvändning

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm skriver idag på Svenska dagbladets debattsida Brännpunkt om läkemedelsanvändningen bland äldre. Han berättar att Socialstyrelsen nu har ett förslag om ett bättre regelverk.

Det finns en rad problem med felaktig användning av läkemedel som vi i PRO m fl har påtalat under lång tid.

Därför välkomnar jag beskedet från Socialstyrelsen idag, även om jag inte satt mig in i hela remissen ännu.

Lars Erik Holm skriver bland annat följande:

”Socialstyrelsen anser att det behövs ett kraftfullare regelverk för att vårdgivarna på ett bättre sätt ska hantera läkemedelsanvändningen för äldre och multisjuka. Därför avser vi att skärpa våra bindande föreskrifter om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården och går nu ut med ett förslag på remiss.

Socialstyrelsens nya krav innebär bland annat att:

• Varje vårdgivare ska erbjuda patienter, som är 75 år eller äldre och som har fem eller flera läkemedel, läkemedelsavstämningar i samband med att de för första gången får hemsjukvård, flyttar in i ett särskilt boende, besöker den öppna vården eller blir inlagda på sjukhus. En avstämning innebär att patientens samlade användning av läkemedel kartläggs. Patienten ska därefter ges en aktuell läkemedelslista att ha med sig nästa gång han eller hon söker vård.

• En patient ska erbjudas läkemedelsavstämningar om hälso- och sjukvårdspersonalen misstänker att han eller hon har drabbats av problem på grund av felaktig medicinering. Om en avstämning visar att en äldre persons problem beror på läkemedel ska en särskild systematisk läkemedelsgenomgång göras.

• Varje vårdgivare ska erbjuda läkemedelsgenomgångar till de patienter som har konstaterade läkemedelsrelaterade problem. Det innebär att granska, bedöma och eventuellt justera en patients medicinering för att uppnå en säker läkemedels- behandling.

• Läkemedelsberättelser ska upprättas när en äldre person skrivs ut från sluten vård och innehålla uppgifter om vilka förändringar av ordinationen som har gjorts under vårdtiden. Läkemedelsberättelsen skickas till den vårdgivare som ska fortsätta vården av patienten.”

PROs krav är ju att:

• Varje äldre patient skall ha en läkare med totalansvar för patientens hela behandling.

• Kunskapen måste förbättras om hur man ska behandla sjuka äldre för att skapa största möjliga nytta för patienten.

• Läkemedelsgenomgångar behöver användas systematiskt för att skapa optimal patientnytta, och bli ett kostnadseffektivt verktyg för vård och omsorg.

• På sikt behövs en lagstiftning som garanterar alla över 75 år en systematiskt genomgång av sin läkemedelsbehandling.

Läs mer om äldres läkemedelsanvändning och PROs krav på webbplatsen för koll på läkemedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar