2013-12-04

PRO gör skillnad - Omsorgshuset i Stockholm får gå

Det finns allt för många oseriösa aktörer inom vård- och omsorgsområdet. Dagens Eko (4/12) rapporterar att Upplysningscentralen har undersökt företag inom vård- och omsorgsbranschen och konstaterar att allt fler företag vill vara med att dela på vinster i vårdsektorn. 2008 fanns det drygt 8 000 företag, i dag är de över 13 000. Vinsterna har totalt sett ökat med nära 50 procent och var drygt 4 miljarder kronor förra året.

Att lycksökarna inom denna bransch inte alltid är seriösa får vi ständigt bevis på. I dagens Dagens Nyheter (4/12) läser jag att Omsorgshuset som skött natthemtjänsten på Södermalm i Stockholm nu blir av med sitt avtal på grund av en rad allvarliga händelser och uppenbart fusk.

Bakom det avbrutna avtalet står PRO och det kommunala pensionärsrådet på Södermalm som genom skrivelser till Södermalms stadsdelsförvaltning lyckas få bort Omsorgshuset. Det blir kommunens egen hemtjänst som nu tar över verksamheten.

Arbetet som PRO:s medlemmar bedriver i de lokala pensionärsråden är mycket viktigt och gör skillnad. Jag är stolt över att de kommunala pensionärsråden inte ger sig när de upptäcker missförhållanden i vården och omsorgen om de äldre.

Men problemet med missförhållanden i vården är naturligtvis större än bara tillsynen. Begränsades vinstuttaget inom vårdsektorn skulle vi förmodligen se färre lycksökare.

Välfärden kommer enligt politiska bedömarna att bli valets stora fråga. Låt oss se till att vården och omsorgen om äldre tar plats i den debatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar