2013-12-09

Brister i äldreomsorgen drabbar de mest sjuka äldre

Svensk äldreomsorg är i huvudsak bra. Det vet vi sedan tidigare. I dagarna presenterade Socialstyrelsen en ny brukarundersökning som visar att hela 89 procent av dem som har hemtjänst är nöjda med insatsen. De siffrorna stämmer också väl överens med PRO:s egen medlemsundersökning från i våras. Vi har en god offentligt finansierad äldreomsorg. Och vi ska slå vakt om vår modell.

Det är den första slutsats jag drar efter att ha tagit del av Socialstyrelsens stora undersökning om vad de äldre tycker om äldreomsorgen. Men, när jag skärskådar siffrorna kan jag se att det är stora skillnader i resultatet. Det skiljer mycket mellan kommunerna. Hälsotillståndet avgör också hur nöjd man är med sin äldreomsorg. Ju sämre hälsa och större behov av en god äldreomsorg desto mindre nöjd är man.

Ser vi till de mest sjuka äldre är det endast 60 procent som är nöjda med sitt äldreboende. Ser vi till måltidsituationen  på våra äldreboenden svarar 30 procent att måltiderna aldrig, sällan eller bara ibland är trevliga. Endast 58 procent  av de boende svarar att de har goda möjligheter att komma utomhus. Fler än 20 procent anser att personalen sällan eller aldrig upplever tar hänsyn till deras åsikter och önskemål om hur hjälpen ska utföras.

Svensk äldreomsorg är bra. Så är det, men vi kan inte slå oss till ro och låta förnöjsamhetens blöta filt lägga sig över oss som Barbro Westerholm så träffande uttryckte det efter Socialstyrelsens presentation. Det finns fortfarande förbättringsområden, framför allt för de mest sjuka äldre. Bristerna blir än mer allvarliga eftersom de drabbar dem som har de största behoven.

PRO tar denna fråga på största allvar och kommer i dagarna att starta ett omfattande arbete för ett ta fram förslag och åtgärder på hur vården och omsorgen för de mest sjuka äldre ska kunna förbättras.

2013-12-04

PRO gör skillnad - Omsorgshuset i Stockholm får gå

Det finns allt för många oseriösa aktörer inom vård- och omsorgsområdet. Dagens Eko (4/12) rapporterar att Upplysningscentralen har undersökt företag inom vård- och omsorgsbranschen och konstaterar att allt fler företag vill vara med att dela på vinster i vårdsektorn. 2008 fanns det drygt 8 000 företag, i dag är de över 13 000. Vinsterna har totalt sett ökat med nära 50 procent och var drygt 4 miljarder kronor förra året.

Att lycksökarna inom denna bransch inte alltid är seriösa får vi ständigt bevis på. I dagens Dagens Nyheter (4/12) läser jag att Omsorgshuset som skött natthemtjänsten på Södermalm i Stockholm nu blir av med sitt avtal på grund av en rad allvarliga händelser och uppenbart fusk.

Bakom det avbrutna avtalet står PRO och det kommunala pensionärsrådet på Södermalm som genom skrivelser till Södermalms stadsdelsförvaltning lyckas få bort Omsorgshuset. Det blir kommunens egen hemtjänst som nu tar över verksamheten.

Arbetet som PRO:s medlemmar bedriver i de lokala pensionärsråden är mycket viktigt och gör skillnad. Jag är stolt över att de kommunala pensionärsråden inte ger sig när de upptäcker missförhållanden i vården och omsorgen om de äldre.

Men problemet med missförhållanden i vården är naturligtvis större än bara tillsynen. Begränsades vinstuttaget inom vårdsektorn skulle vi förmodligen se färre lycksökare.

Välfärden kommer enligt politiska bedömarna att bli valets stora fråga. Låt oss se till att vården och omsorgen om äldre tar plats i den debatten.