2013-11-29

Bromsen blir valfråga

Debatten om bromsen i pensionssystemet har tagit fart igen. Det är bra. För PRO är det en huvudfråga inför valet 2014 att man eliminerar bromsen i pensionssystemet. Vi kan inte ha ett system där pensionerna ena året går upp och det andra året går ner.

I gårdagens DN kunde man läsa att bromsen i pensionssystemet blir kvar. Det är, enligt DN, partierna bakom pensionssystemet överens om. Det gör det än viktigare för PRO att driva frågan inför valet. Vi kommer att ha möten med politiker, demonstrationer och se till så att frågan får plats i valrörelsen, inte minst under Almedalsveckan.

Idag fortsätter DN artikelserien om bromsen (DN 29/11, Ekonomi sidan 21). Några experter uttalar sig om att pensionsbromsen måste vara kvar. Det är uppenbart att de inte har tagit del av de förslag som PRO tillsammans med de övriga pensionärsorganisationerna har lagt fram för att få till stånd ett stabilt pensionssystem. Så som det var tänkt från början.

Det är svårt att planera sin ekonomi när pensionerna åker jo-jo upp och ner mellan åren. Ena året ett par hundra plus, andra året ett par hundra minus – per månad. I år minskar pensionerna med 2,7 procent. Det innebär en minskning på ca 400 kronor i månaden på en pension på 15 000 kronor. Under tidsperioden 2010 till 2015 kan man som pensionär räkna med 7 procent lägre pension.

Det var tänkt att pensionerna skulle följa löneutvecklingen och den samhällsekonomiska utvecklingen. När det går bra för Sverige ska det går bra för både de som arbetar och för pensionärerna. När det går dåligt ska alla dela på bördorna.

2013-11-27

Hur ska vi få unga att arbeta inom äldreomsorgen?

I förra veckan presenterade fackförbundet Kommunal en viktig rapport om arbetsmiljön inom äldreomsorgen. Mer än en femtedel av Kommunals medlemmar i äldreomsorgen och en tredjedel av dem som är 35 år eller yngre vill inte arbeta kvar i yrket och branschen om tre år.

Orsaken är stress, fysisk och mental påfrestning. Situationen är ibland så ansträngd att den kan medföra fara för de äldre.

Den stora framtidsfrågan är. Hur ska vi få unga människor att arbeta inom den viktiga äldreomsorgen? Och hur ska vi få de som redan är där att stanna kvar?

Äldreomsorgen är en av de viktigaste frågorna för PRO:s medlemmar. Det visar vår stora medlemsundersökning från i våras. 90 procent anser att det är mycket viktigt att det finns en bra vård och bra äldreomsorg.

Det behövs mer resurser, men det behövs också utveckling av nya arbetssätt, mer utbildning och kompetensutveckling för medarbetarna inom äldreomsorgen.

PRO:s styrelse har nyligen beslutat att dra sitt strå till stacken. Vi startar nu ett projekt för att ta fram förslag till hur vi vill att en fungerande vård och omsorg för de mest sjuka äldre ska se ut. Nästan dagligen möts vi av larmrapporter om missförhållanden. Väldigt lite görs från ansvarigt politiskt håll. PRO:s arbete startar vid årsskiftet och ska presenteras i Almedalen under politikerveckan.

Omsorgen om de äldre måste bli prioriterad på den politiska dagordningen inför valet nästa år. Läs Kommunals rapport och reflekterar över vart äldreomsorgen är på väg. Det är dags att möta framtiden redan nu.