2013-03-13

PRO anmäler TLV till DO

Idag anmäler PRO ett ärende om åldersdiskriminering till Diskrimineringsombudsmannen. Vi vill pröva om det är rätt av Tandvårds- och läkemedelsverket att väga in att pensionärer, som är stora läkemedelskonsumenter, bidrar mindre till samhällsekonomin när myndigheten beslutar om vilka läkemedel som ska ingå i läkemedelsförmånen.
 
I beslutsunderlaget för att ta ställning till om ett cancerläkemedel ska ingå i läkemedelsförmånen redogör TLV för de indirekta kostnader ett godkännande skulle medföra. TLV skriver: ”… För den här åldersgruppen av patienter tillkommer indirekta kostnader eftersom produktion minus konsumtion resulterar i ett underskott. Förlängd överlevnad för den här åldersgruppen ger därmed upphov till ökade samhällskostnader...”
 
Formuleringen är utan tvekan uppseendeväckande, och hade förmodligen lästs av många verksögon innan den nådde offentlighetens ljus, utan att någon reagerat. Det vittnar om en obehaglig syn på oss äldre.
 
Enligt min uppfattning är formuleringen inte bara diskriminerande utan också djupt oetisk. Den strider mot de två första av de tre etiska grundprinciper som sjukvården vilar på och som antogs av Riksdagen 1997, 1. människovärdesprincipen, 2. behovs/solidaritetsprincipen samt 3. kostnadseffektivitetsprincipen
 
Vi anser att bedömningsgrunden i beslutsunderlaget innebär en uppenbar diskriminering av personer äldre än 65 år och vi vill därför få saken prövad av Diskrimineringsombudsmannen. TLV bortser helt och hållet från de etiska prioriteringsbesluten samt det faktum att pensionärer har arbetat ett långt yrkesliv och bidragit till samhällets kostnader.
 
Oavsett vilket svar DO kommer att ge så är det viktigt för oss att synliggöra åldersdiskriminering - för att hindra den.

 

3 kommentarer:

  1. Helt rätt att reagera PRO! Som äldre i Sverige får man ofta en känsla av att omgivningen skulle säga ja till införande av ättestupan för att bli av med besvärliga äldre. Bristen på medkänsla och respekt saknas helt. Hoppas DO tar upp frågan.

    SvaraRadera
  2. TACK CURT!
    Kenneth

    SvaraRadera
  3. HÖJ INTE PENSIONSÅLDERN. LÅT UNGDOMARNA KOMMA IN PÅ ARBETSMARKNADEN ISTÄLLET. ET ÄR SÄKERT MER LÖNSAMT. JAG FÖRSTÅR INTE VARFÖR UNGA MÄNNISKOR SKA GÅ OMKRING OCH GÖRA INGENTING, JAG SJÄLV HADE MITT FÖRSTA JOBB NÄR JAG VAR 14 ÅR...EXTRAJOBB PÅ JULEN. DESSUTOM FINNS DET GOTT OM UNGDOMSJOBB DET VET JAG AV ERFARENHET, HAR UNGDOMAR SOM JOBBAR JÄMT - DET GÄLLER BARA ATT INTE VARA SÅ KRÄSEN. bl

    SvaraRadera