2012-06-18

Dagens blogg från kongressen, kongressens sista dag

Då är det dags att lämna Örebro efter fyra spännande och intressanta dagar. Vi har hunnit med ett stort arbete under kongressen. 342 motioner har diskuterats. Nya stadgar har kommit på plats, visserligen efter ett visst kompromissande, men det ledde fram till ett bra resultat. Handlingsprogrammet är bra. En ny styrelse vald, och den är bredare till sin sammansättning än tidigare eftersom ersättarna nu är med i styrelsen på nästan samma villkor som de ordinarie. Det finns några frågor som har stuckit ut under kongressen. Bromsen i pensionssystemet och den orättvisa skatten är kanske de mest självklara. Kongressen har beslutat att vi ska starta en landsomfattande kampanj om skatten och pensionsfrågan. Det är viktigt att alla är med och hjälper till så att vi får ett brett genomslag. Vården och omsorgen för äldre blir en stor fråga under kommande år. PRO ska se över nuvarande lagstiftningar på området. De fungerar inte ändamålsenligt och krockar ibland med varandra. En ny sammanhållen Äldreomsorgslag för vården och omsorgen om äldre bör diskuteras på allvar. Kongressen har beslutat att vi ska driva både äldreomsbudsman och äldrevårdscentraler och det är mycket bra. Äldrebarometern som vi presenterade idag visar att boende för äldre är en brännande fråga. Det är det område i Äldrebarometern där kommuner uppvisar sämst resultat. Kongressen beslutade om en utredning om äldres boende som sedan ska leda fram till ett boendeprogram. Det är viktigt att PRO presenterar sig på ett bra sätt. Vi ska ha bra verksamhet så att vi syns ute i landet. I höst kör vi igång med något vi kallar After Work, pub med underhållning på kvällstid, för att göra oss kända hos blivande pensionärer. Nu avslutar vi kongressandet för den här gången. Nästa kongress är om tre år. Jag tackar alla ombud och alla andra som har gjort de har fyra dagarna till ett bra avstamp för PROs fortsatta arbete.

Dagens blogg från kongressen, dag 3

Det blev inget bloggande igår. Kongressen genomförde sin längsta dag, nästan tretton timmar i plenum. Men det resulterade i en rad bra beslut. Frågan om ekonomisk trygghet på äldre dar diskuterades livligt under söndagen. Följsamheten till löntagarnas inkomster som var en av grundbultarna i pensionssystemet har gått om intet. Skillnaden mellan pensionerna och löntagarnas inkomster ökar stadigt och kongressen slog fast att systemet måste förändras för att ge bättre följsamhet mellan pensioner och löner. Och i höst inleder PRO en kampanj mot sjunkande pensioner och rättvis skatt på pensioner. I höst tar PRO också tag i boendefrågan för äldre på allvar. Kongressen fattade under söndagen beslut om att göra en utredning om äldreboende och därefter ta fram ett boendeprogram.

2012-06-17

Dagens blogg från kongressen, dag 2

Med gott humör återsamlades kongressen på lördagförmiddagen. Fredagens fina öppning med både musik och inspirerande tal har slagit an en god stämning. Dagens förhandlingar har i mångt och mycket bestått i formaliafrågor, stadgeändringar och val till styrelse. Mycket viktiga frågor som är grunden för det arbete PRO bedriver i stort. Stadgefrågorna kan för en del framstå som tråkiga, men som en av talarna under kongressen sa – ”stadgarna är PROs grundlag”. En fråga jag är särskilt nöjd med att kongressen fattade beslut om är kongressperiodens längd. Efter en stunds debatt satte kongressen ner foten och beslutade att kongressperioden i PRO ska vara tre år. Många av oss är inte purunga när vi kommer in i uppdragen och då är treåriga kongressperioder en bra lösning. Kongressen valde på eftermiddagen också en ny förbundsstyrelse för PRO. Styrelsen kommer under de närmaste tre åren att bestå av Lars Hedberg, Eda Andersson, Jeanette Bäckman, Mauritz Eliasson, Göran Göransson, Ulla Holmberg, Bengt Kronblad, Lisbeth Staaf Igelström och Christina Tallberg. Jag hälsar dem varmt välkomna till ett stimulerande och betydelsefullt arbete. Kongressen gav mig fortsatt förtroende att leda denna fina organisation framåt även under kommande kongressperiod. Det tackar jag för och är mycket glad över. Jag lovar att jag ska driva på och göra vad jag kan när det gäller de viktigaste frågorna just nu – sjunkande pensioner och skattegapet mellan pensionärer och yrkesverksamma.

2012-06-16

Dagens blogg från kongressen, dag 1

Nu är vi äntligen igång! PROs 20:de kongress har öppnat. Alla delegationer är på plats och presidiet som enbart består av kvinnor har tagit över rodret för kongressen. Det känns tryggt. I mitt inledningsanförande riktade jag ett tydligt budskap till Göran Hägglund, Stefan Löfven och andra politiker: Den viktigaste frågan framöver är att komma tillrätta med de sjunkande pensionerna till följd av den s.k. bromsen. Vilka är på vår sida när det gäller att avskaffa bromsen? Vilka ställer upp för rättvis skatt på pensioner? Socialminister Göran Hägglund och socialdemokraternas ordförande Löfven, som bägge talade till kongressen under eftermiddagen, höll inspirerande tal, även om ingen av dem kunde ge rakt besked om våra viktiga frågor så finns de på dagordningen. Båda talade om det viktiga generationskontrakt och moraliska ansvar som ska finnas mellan generationer – det bådar gott inför framtiden.

2012-06-13

Pensionärer ingen gynnad grupp

Tidningen Dagens Industri blåser upp till strid om skattegapet mellan pensionärer och yrkesverksamma inför PROs kongress som startar på fredag i Örebro. På ledarplats ifrågasätter Eva-Lena Ahlqvist kravet på rättvis skatt för pensionärer. Det gillar vi. Det är bra att frågan åter hamnar på den politiska dagordningen. Och precis som Eva-Lena Ahlqvist antyder i sitt ledarstick är Dagens Industri rätt ensamma i sin uppfattning att pensionärer och yrkesverksamma ska beskattas olika. I ledarsticket ger Dagens Industri intrycket av att pensionärerna är en gynnad grupp. Det är direkt vilseledande. En genomsnittlig hel pension från det allmänna pensionssystemet uppgår idag till 10 760 kronor per månad. Lägger man till detta en genomsnittlig avtalspension hamnar man under 13 000 kronor per månad. Dessutom har den s k bromsen inneburit sänkning av pensionen 2010 och 2011. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön. Trots att både Anders Borg och Göran Hägglund har deklarerat att skatteskillnaden är orättvis och bör åtgärdas har mycket lite hänt. Vi välkomnar Dagens Industris debatt inför och Göran Hägglunds besök på vår kongress i helgen. Kongressens budskap till regering och Riksdag är tydligt, PRO kommer inte stillatigande att acceptera varken sjunkande pensioner eller orättvisa skatter. Inför valrörelsen 2014 kommer vi att avkräva besked från de politiska partierna. Läs Dagens Industris ledarstick

2012-06-12

Nu laddar vi för kongress

Nedräkningen har börjat inför PROs kongress som startar på fredag den 15 juni kl. 14.00. Det råder en febril aktivitet på PRO, förberedelserna pågår in i det sista. Under fyra dagar träffas 251 ombud från hela landet i Örebro för att lägga grunden för de frågor PRO ska driva under de kommande åren. Till kongressen kommer socialminister Göran Hägglund och socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven. Kongressens budskap till de båda är att PRO inte stillatigande kommer att acceptera sjunkande pensioner, orättvisa skatter och bristfällig äldreomsorg. Vi kommer att mobilisera på samma sätt som vi gjorde i kampen för rättvisa skatter. Inför valrörelsen 2014 kommer vi att avkräva besked från de politiska partierna. Att PRO är en i högsta grad livaktig och progressiv organisation visar inte minst de 342 kongressmotioner som ska behandlas på kongressen. Motionerna handlar om allt från åldersdiskriminering till ekonomisk trygghet på äldre dar. I motionsfloden finns det många spännande förslag på frågor att driva inför valet 2014. På kongressen kommer även Äldrebarometern 2012 att presenteras. PRO har undersökt hur äldrevänliga Sveriges kommuner är. På måndag den 18 juni kl. 10.00 delar PRO ut utmärkelser till två kommuner som vi vill lyfta fram som goda exempel. Vilka två kommuner det blir är än så länge hemligt. Endast den eminenta juryn har kunskap om detta. När Äldrebarometern 2010 presenterades var det Gullspång, Lidköping, Lomma och Sundsvall som tog hem utmärkelserna. Kongressen äger rum på Conventum i Örebro. Är du i närheten är du välkommen in att lyssna. Och om du inte finns på plats kan du följa kongressen i sin helhet på webbteve www.pro.se. Eller här på min blogg. Jag kommer att blogga varje dag från kongressen.

2012-06-11

Hög kvalitet från början bättre än nya myndigheter

Vi var några stycken som höjde på ögonbrynen när moderaternas partisekreterare Kent Persson igår presenterade "nyheten" om en ny myndighet som ska granska landets äldreboenden. Det är bra, men är inte den nya myndigheten redan på väg att sjösättas? Jo, så är det. Allianskollegan socialminister Göran Hägglund var inte sen att raljera över moderaternas utspel och skrev på twitter att han funderar över att presentera något han tänker kalla för jobbskatteavdrag. Det är uppenbart att den ena handen inte vet vad den andra gör i en så viktigt fråga som äldreomsorgens kvalitet. Moderaternas "nyhet" kom sig av nyheten att Socialstyrelsens tillsyn inte är tillräcklig. Varje år gör myndigheten inspektioner på ett urval av de 22 000 verksamheter som de har tillsyn över. Förra året inspekterade man bara några få procent av landets alla sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden och ärenden inom socialtjänsten. I Socialstyrelsens tillsynsansvar ingår kring 3 000 äldreboenden. På de 170 äldreboenden som myndigheten besökte förra året så hittade Socialstyrelsen brister i tre av fyra verksamheter. Det är inte acceptabelt att det förekommer brister i så pass stor omfattning inom äldreomsorgen. Kommuner och landsting måste ta ett större ansvar för kvaliteten både när det gäller egen regi och de verksamheter som läggs ut på privata utförare. Det måste ställas betydligt skarpare kvalitetskrav på verksamhetern så att det blir rätt från början, men det utesluter inte att alla verksamheter noggrannt måste följas upp. Men det är inte granskningen som är kvalitetssäkringen, det måste det kontinuerliga kvalitetsarbetet på varje enhet vara. Bättre än nya myndigheter är att forma en verksamhet som fungerar från början.

2012-06-07

Bra för äldre att stafettläkare ska bort

Äntligen tar Sveriges kommuner och landstings initiativ till att få bort stafettläkare från vårdcentraler och sjukhus. PRO har drivit denna fråga under lång tid, och nu när landstingen ser att ekonomin går över styr händer det äntligen något. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska alla som vill ha rätt till en fast läkarkontakt. Kontinuitet i vården är särskilt viktigt för äldre som besöker vården ofta. Att äldre träffar nya läkare vid varje vårdbesök innebär stora brister i kvalitet och risk för felaktig läkemedelsbehandling vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Det vet vi sedan länge. Idag råder det brist på läkare, och bristen riskerar att bli än större i framtiden. Vi anser därför att läkarutbildningen måste utökas. Särskilt viktiga områden för äldre är geriatriker, psykiatriker och allmänläkare. En annan viktig uppgift för samhället är att tillgodose behovet av läkare i glesbygden. För att klara detta behövs både styr- och stimulansmedel. För att äldre ska känna trygghet i vården måste rätten till en fast kontakt med läkare och distriktssköterska vid vårdcentralen stärkas. På sikt bör de äldre som vill kunna erbjudas en fast kontakt med geriatrisk kompetens. Med det kräver fler läkare och sjuksköterskor med denna kompetens. Idag utbildas alldeles för få. Ett sätt att möta behovet kan vara att underlätta vidareutbildning från andra specialiteter. Som en första insats bör allmänläkare och distriktssköterskor ges möjliget att vidareutbilda sig i sjukvård för äldre. För att äldre ska få den vård och omsorg de har rätt till ska stafettläkare vara ett undantag och inte en regel som nu.