2014-01-14

Mat ska dofta och smaka gott

Igår presenterar SVT en undersökning om den mat som kommunerna serverar äldre inom hemtjänsten. Undersökningen visar att det är långt ifrån alla kommuner som gör näringsberäkningar av matlådorna eller kontrollerar hur mycket äldre verkligen äter av maten.

Frågan är hur mycket näring de äldre får i sig överhuvudtaget.

Maten inom äldreomsorgen är en fråga som verkligen engagerar PRO:s medlemmar. Det märker jag när jag är ute och träffar människor i landet. Många medlemmar har egna erfarenheter av anhöriga som får sju svarta små lådor en gång per vecka som står på hög i kylskåpet.

Måltiden ska vara en högtidsstund för den äldre, precis som den är för alla andra. Maten ska smaka och dofta gott, den ska vara fint upplagd och helst ska man få avnjuta den i gemenskap med andra om man vill.

För många äldre är verkligheten en helt annan. Det leder till att många äter alldeles för lite och därmed får i sig för lite näring.  En stor andel av dem som har hemtjänst är också undernärda eller på gränsen till det.

Matlådorna ofta smaklösa. Maten ser inte god ut och vi vet att den många gånger inte är särskilt näringsriktig. Finns också risker med den kylda maten. Den måste ätas kort tid efter tillagning annars kan man bli matförgiftad. Direkt hälsovådligt i synnerhet som många äter upp endast hälften och sparar resten och värmer. Och nu visar SVT:s granskning att ingen följer upp om man äter eller inte. Många äldre slarvar därför med maten.

Som äldre måste man få helt andra möjligheter att välja vad man ska äta. Man måste kunna få hjälp av hemtjänsten med att laga maten i hemmet, kanske inte alla dagar med några dagar i veckan. Det ska ingå i beslutet om hemtjänst.

Visst kan det bli lite dyrare, men vinsten för den enskilde är stor. Fler kommer också äta mer och färre bli undernärda. Att få känna doften av nylagad mat det stimulerar aptiten. Den som vill ska också få hjälp att äta tillsammans med andra. Ledsagning eller färdtjänst till en gemensam matsal kan höja livskvaliteten.

Men den dyraste matlådan är den matlåda som inte äts upp. Det leder till undernäring, förvirring, fallolyckor och till med sjukhusinläggningar. Det kostar samhället mycket pengar och naturligtvis den äldre i stort lidande.

2014-01-07

Visst gör PRO skillnad


Välkomna till ett Gott Nytt PRO-År! 2014 blir ett spännande år, inte minst för oss pensionärer. Vi har fyra intressanta val framför oss, EU-valet i maj och sedan kommun-, landstings- och riksdagsvalet i september.

De är många frågor som är viktiga för oss i valrörelsen, pensioner, skatt på pension, vård och omsorgsfrågan och inte minst boende för äldre.

Nu är helgerna slut och det är dags att med full styrka driva viktiga krav gentemot politiker  - från och med idag och ända fram till valdagen den 14 september.

I valet 2014 kommer personer över 65 år att utgöra 26 procent av valmanskåren. Det är en maktfaktor att räkna med för dagens och morgondagens politiker.

Att vi redan idag gör skillnad visar PRO Kalmar som drivit igenom att personer över 85 år ska få fri sjukvård.  Det är som PRO:s ordförande i Kalmar säger ”det här är ett steg i rätt riktning”. Vill du se filmen där Bengt Kronblad berättar om beslutet om fri sjukvård för personer över 85 år klicka här.