2011-04-29

Praktisk solidaritet mellan generationer

I dag fredag är det europeiska dagen för solidaritet mellan generationerna. Organisationen AGE där PRO är medlem uppmärksammar detta bland annat med en konferens, som går att följa på webben. Länk till denna.

Hela nästa år ska gå i samma anda. År 2012 är "Europeiska året för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna".

Det är bra men man skulle hoppas på mer konkret.

Pensioner, skatter, vård och omsorg och sådant.

Pensionsmyndigheten har undersökt förtroendet för pensionssystemet. Förtroendet är störst bland de yngre. Bland dem som upplever hur det fungerar är euforin inte lika stark. Undersökningen publicerades i DN 28/4.

Makthavarna borde lyssna lite mer på dem som har erfarenhet och justera så att systemet blir mer förtroendeingivande för alla.

Det första är förstås att ta bort bromsen.

Länk till mer om PROs krav på systemet.

2011-04-13

Tillfället är nu!

Sveriges ekonomi går bra.

”Sveriges ekonomi växer i snabb takt, arbetslösheten sjunker och de offentliga finanserna väntas visa överskott redan i år”, skriver Finansdepartementet allra först i sitt pressmeddelande om den ekonomiska vårpropositionen.

Nu borde regeringen ta tillfället att göra en rejäl insats för pensionärerna, både vad gäller skatten och pensionssystemet. PRO m.fl. visade i en rapport i måndags på de stora brister som måste åtgärdas i pensionssystemet. Länk till rapporten. Länk till SVT-inslag om rapporten.

Nedan ett diagram ur rapporten där ni ser hur pensionerna utvecklats jämfört med löneinkomster.

Den blå linjen visar löneinkomst. Den röda visar tilläggs-/inkomstpension och den gröna garantipension 2003-2011. Den lila linjen visar folkpension 2001-2002. Lodrät axel: Antal tusen kronor/månad. Vågrät axel: År


Men vad händer. Inte ett spår av det som regeringen skrev i budgetpropositionen i höstas. Regeringen skrev då att skatteskillnaden inte hade något egenvärde. ”Därför är ambitionen att gradvis minska inkomstskatteskillnaden” skrev regeringen.

Nu prioriteras återigen ytterligare skattesänkningar för löntagare. Det är bra att pensionärer också får en hundralapp, men det är mycket oroande att skatteskillnaden återigen ökar. Och skillnaden till pensionärer under 65 år blir bara större. Länk till enkel tabell om skatteförändringarna i vårpropositionen, från SvD.

Jag hoppas att alla som läser detta hjälper till att ta en match igen för rättvis skatt. Kampen är helt uppenbart inte över.

Håll koll på frågan på www.rattvisaskatter.nu och gå med i facebookgruppen för rättvis skatt, ni som är med på den arenan. Prata med vänner, ring och skriv till politiker. De behöver åtgärda både skatten och pensionssystemet.

På presskonferensen i måndags, om pensionsrapporten, fick jag en fråga om vi inte var lite egoistiska, vi som har pension, jämfört med de yngre. Mitt svar blev aldrig publicerat så jag publicerar det själv här. Det handlar förstås inte om egoism. Vi som lever av pension från pensionssystemet har en unik erfarenhet, som de yngre inte har. Vi vet hur det fungerar. Och vi ser att det inte fungerar bra. Då tycker jag att det är vårt ansvar, inte minst för de yngres skull, att påtala de problem som vi ser. Ingen annan verkar vilja tala om pensionssystemet, och den tystnaden är det som verkligen borde oroa de yngre.

Två saker på en gång sa jag förut förresten. Kanske tre eller fyra saker, behöver nog politikerna hålla i huvudet vid närmare eftertanke. Vet inte om ni såg inslaget i TV4 häromdagen, om hemtjänstföretaget som bara var på plats halva den beviljade tiden hos de äldre. Företrädaren för företaget tyckte inte det gjorde något, huvudsaken var att de hann med uppgifterna. Men det gjorde de förstås inte, och beviljad tid måste väl ändå vara beviljad tid? För en ensam pensionär spelar det förstås stor roll om personalen hinner byta ett ord också istället för att bara snabbt rusa in och dammsuga av de mest synliga ytorna.

Foto från presskonferensen: Hans Ekestang